ФЕДОРІВСЬКА ЗШ І СТУПЕНЯ
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 15
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 27 » Свято Масляної у Федорівській школі
21:54
Свято Масляної у Федорівській школі

23 лютого 2017 року у нашій школі пройшов захід «Вас Масляна в гості чекає».

Масляна відома всенародними гуляннями з танцями і співами та смачними стравами, на першому місці серед яких - млинці. Потім починається Великий піст. Масляна (масляний тиждень, або так звана "широка Масляна") - це свято проводів зими та зустрічі весни.

Це свято  було одним з найпопулярніших у слов'янській культурі, а після прийняття християнства церква пристосувала його до тижня перед Великим постом. Церковною мовою цей тиждень називається сирним. Основною стравою на Масляну, як відомо, є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Виготовлення млинців бере початок від жертовного хліба стародавніх язичників, де коло вважалося знаком Сонця. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків — гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають: масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення. Також Масляна відома веселими гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, багаття тощо. Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п'ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто. У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні - Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом. Цікаво, що в Україні віддавна Масляна вважалася загалом жіночим святом. Хоча участь у гуляннях могли брати і чоловіки, вони мусили за це "відплатити" грошима чи горілкою. У народі вважається, що людині, яка провела Масляний тиждень погано і нудно, не буде успіху в справах протягом усього року.

Всі діти з нетерпінням чекали на це свято, готувалися до нього, вчили вірші, частівки і пісні. Учні 1-4-х класів приготували разом з батьками та дідусями, бабусями, традиційні українські страви, частували всіх, щоб праця поруч із добробутом жила! Свято розпочалося з народного календаря – розповіді класного керівника 4 класу, Мусатової Інни Миколаївни, про історію виникнення свята та різні традиції, що його супроводжують.Завідуюча сільським клубом Гридасова Т.І.привітала школярів зі святом і провела цікаві ігри. Незабаром, дітки разом з батьками та вчителями школи проводжали зиму та зустрічали весну. На кінець святкування, всі мали можливість скуштувати запашні млинці, приготовлені з любов’ю батьками та бабусями учнів.

Педагогічний колектив школи з великим задоволенням підготував сценарій масляних гулянь. Програма вийшла дуже веселою і розважальною.

Переглядів: 704 | Додав: Директор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites