23 лютого 2017 року у нашій школі пройшов захід «Вас Масляна в гості чекає».
Масляна відома всенародними гуляннями з танцями і співами та смачними стравами, на першому місці серед яких - млинці. Потім починається Великий піст. Масляна (масляний тиждень, або так звана "широка Масляна") - це свято проводів зими та зустрічі весни.
Це свято було одним з найпопулярніших у слов'янській культурі, а після прийняття християнства церква пристосувала його до тижня перед Великим постом. Церковною мовою цей тиждень називається сирним. Основною стравою на Масляну, як відомо, є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Виготовлення млинців бере початок від жертовного хліба стародавніх язичників, де коло вважалося знаком Сонця. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків — гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають: масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення. Також Масляна відома веселими гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, багаття тощо. Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п'ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто. У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні - Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом. Цікаво, що в Україні віддавна Масляна вважалася загалом жіночим святом. Хоча участь у гуляннях могли брати і чоловіки, вони мусили за це "відплатити" грошима чи горілкою. У народі вважається, що людині, яка провела Масляний тиждень погано і нудно, не буде успіху в справах протягом усього року.
Всі діти з нетерпінням чекали на це свято, готувалися до нього, вчили вірші, частівки і пісні. Учні 1-4-х класів приготували разом з батьками та дідусями, бабусями, традиційні українські страви, частували всіх, щоб праця поруч із добробутом жила! Свято розпочалося з народного календаря – розповіді класного керівника 4 класу, Мусатової Інни Миколаївни, про історію виникнення свята та різні традиції, що його супроводжують.Завідуюча сільським клубом Гридасова Т.І.привітала школярів зі святом і провела цікаві ігри. Незабаром, дітки разом з батьками та вчителями школи проводжали зиму та зустрічали весну. На кінець святкування, всі мали можливість скуштувати запашні млинці, приготовлені з любов’ю батьками та бабусями учнів.
Педагогічний колектив школи з великим задоволенням підготував сценарій масляних гулянь. Програма вийшла дуже веселою і розважальною.
|